Är du sambo? Har ni skrivit testamente?

Drygt 1,5 miljoner personer lever idag i ett samboförhållande i Sverige. Vad många glömmer bort är att det finns juridiska skillnader mellan att vara gift jämfört med att vara just sambo.

En stor skillnad är att sambor inte ärver varandra. En annan betydande skillnad är att när ett samboförhållande upphör (vilket bara kan ske genom en separation eller ett dödsfall), så omfattar bodelningen en betydligt mindre del av parternas egendom än vad som är fallet när ett äktenskap upphör.

Det innebär att du som sambo inte per automatik har rätt till hälften av tillgångarna vid en bodelning, vilket du har när ett äktenskap upphör (som huvudregel). Det spelar således ingen roll hur länge ni har varit sambor eller om ni har gemensamma barn.

Från flertalet vänner som är sambor och har barn har jag hört följande: ”om min sambo dör, då ärver våra gemensamma barn och jag har ju ansvaret för deras ekonomi.”

Utan ett testamente stämmer detta endast delvis. Barnen ärver allt och sambon ingenting. Eftersom den efterlevande föräldern och barnet eller barnen kan ha motstridiga intressen rörande den avlidna förälderns dödsbo, innebär det att överförmyndaren blir inkopplad i samband med boutredning och arvskifte, enligt 11 kap. 2 § Föräldrabalken. När arvet är skiftat betalas pengarna ut till ett överförmyndarspärrat konto enligt 16 kap. 11 § Föräldrabalken om arvet uppgår till mer än ett prisbasbelopp (ca. 58 500 kr).

Det innebär att du som förälder är ansvarig för förvaltningen av ditt barns egendom, men att detta sker under överinseende av överförmyndaren. Det kan resultera i flera problem för den förälder som är kvar i livet, såsom att vederbörande måste köpa ut sina egna barn ur huset eller lägenheten om parterna har ägt sin bostad gemensamt.

Ett sätt att undvika detta är genom att skriva testamente. Det kan dock vara bra att veta att sambors barn, även om det finns ett testamente som säger något annat, alltid har rätt till sin laglott, dvs hälften av vad de skulle ha ärvt om det inte hade funnits ett testamente. När en gift person avlider, så har inte de gemensamma barnen rätt till laglott direkt utan ska vänta tills båda föräldrarna har avlidit.

Vad händer då om man är sambor och inte har barn? Vid avsaknad av testamente får man ta sig en titt på arvsordningen.  Om den avlidnes föräldrar lever så är det de som ärver. Om den avlidnes föräldrar har avlidit så ärver syskonen.

Vad kan ni som sambor göra för att skydda varandra?

  1. Skriva ett testamente
  2. Fundera på om det kanske inte är aktuellt med ett äktenskap.
  3. Kolla upp om det kan vara aktuellt att fixa en livförsäkring och var noggrann så du angett rätt förmånstagare.

Önskar du hjälp av oss är du välkommen att boka en tid på någon av våra kontor eller digitalt på: info@limhamnsjuristen.se eller på tel. 040-611 90 02

Uppge rabattkod ”blogg” så får du 10% rabatt på våra familjerättsliga dokument (testamente, samboavtal, skuldebrev och framtidsfullmakt).

– Biträdande jurist Louise Lewén Broberg